Creatief & praktisch je doelen bereiken

Doelen stellen begint met durven dromen. Als alles mogelijk is, wat zou je dan het liefste hebben, voelen, doen of zijn? Of jouw droom nu betrekking heeft op je ondernemerschap, je relatie, je gezin of je gezondheid. In alle gevallen is de aanvliegroute hetzelfde. Je stelt een plan op en gaat hier iedere dag aan werken.

In de praktijk gaat het veel meer om het onderliggende proces. De tijd die je neemt om ervoor te zorgen dat je die droom volledig ziet en in je systeem laat zakken. Inzicht hebben in je patronen. Welke werken je tegen en welke nieuwe kunnen je buiten jouw gebaande paden laten treden? Als het allemaal zo makkelijk was, had je het allang gedaan toch?!

In deze blog neem ik je mee in de manier waarop ik dat proces laat ontstaan. Hoe je naar je droom toe kunt werken door er een dosis creativiteit, diepgang en plezier aan toe te voegen. Ik schets je het proces aan de hand van 7 punten die voor mij de onderliggende basis vormen.

Kerst op Kaapverdië in 2022

Afgelopen kerst was ik met mijn gezin een weekend in een bungalow op het park Beekse Bergen. Tijdens een van de vele rondes Monopoly vlogen de woordgrappen over de tafel. Spelletjes spelen is topsport in ons gezin. Alle vijf rete fanatiek in het spel en dan ook nog vliegensvlug in denken en communiceren.

Tijdens het spelen van spelletjes ontstaan er vaak op een ongedwongen manier mooie gesprekken. Zo ook deze middag. Ik vroeg aan Bas en de meiden wat ze zichzelf wensten in 2022. Het mocht alles zijn, iets leren of proberen. Iets doen of bemachtigen.

Als tweede wilde ik heel graag weten wat voor avontuur of droom we als gezin zouden kunnen laten uitkomen. Het antwoord was er binnen een paar minuten. Unaniem werd er door Noa, Loïs en Kate gevraagd of we kerst in 2022 in een warm land konden vieren.

1. Maak je droom concreet, glashelder en voelbaar

Wij houden van buiten zijn. Van warmte, zon, strand en avonturen sparen. Een strandvakantie met kerst…. Ik hoef niet overtuigd te worden, Bas ook niet. Zij zagen de foto’s voor SnapChat en Insta al voor zich. In bikini met kerstmuts tussen de palmbomen.

Maar mam, we willen niet dat dit dan in plaats van de zomervakantie in Spanje komt. Deze vakantie is dan extra. Dat begrijp ik heel goed meiden, hoe gaan we dat betalen? En over welk bedrag hebben we het eigenlijk? Ik liet ze met elkaar zoeken naar de ideale bestemming en de kosten voor vijf personen in december. Ze schrokken van de bedragen en boden aan om mee te sparen met hun zakgeld.

Op dit punt van het gesprek besefte ik dat hier een enorme kans op tafel lag. De kans om ze een stap verder mee te nemen op hun reis in omgaan met geld. Om als gezin de droom uit te werken naar een doel. Met als resultaat kerst op Kaapverdië met elkaar in 2022.

Mijn ingebouwde creatieve conceptuele denkkracht draaide op volle toeren. Het opvoeden van drie puberende meiden is een avontuur op zich. Zonder twijfel het meest leerzame en meest bijzondere; niet altijd het gemakkelijkste.
Wat als ik een aantal terugkerende struikelpunten hier doorheen kan vlechten? De telefoons bijvoorbeeld en de dikke discussies als ik ze vraag een klusje in huis te doen. Oeh ik werd steeds enthousiaster!

Vanuit die win-win-win ontstond het spel #kerstopkaapverdië2022

2. Volle commitment en inzet

De finish voelden ze tot in hun tenen, de weg er naartoe leek onmogelijk vanuit hun perspectief. Zij rekenen dan ook op basis van hun zakgeld en kleedgeld. Ook het feit dat we over een periode van een jaar spreken was een struikelblok. Moeten we dan een heel jaar van alles doen? Ik liet ze eerst al hun twijfels benoemen. Op ieder punt vroeg ik door, wat is het dat dit onmogelijk lijkt?

Willen we dat dit echt gaat gebeuren? Hoe graag willen we dit? Geef me een cijfer van 1 – 10. Na van alle drie een dikke 10 gekregen te hebben, gingen we brainstormen. De stip op de horizon was er, voelbaar en concreet.

3. Neem de tijd om je droom in te kleuren

De gesprekken met de kinderen deed ik in etappes. Ik liet ze ook zoeken op internet. Wat is er in dat land te doen wat jou zo aantrekt? Het bekijken van alle afbeeldingen hielp hen te visualiseren. Zichzelf daar te zien lopen. Dat en alle informatie die ze vonden aan activiteiten zetten hen nog meer aan.

Deze incubatietijd is voor alle doelen die je stelt een belangrijke fase. Je weet wat je ontzettend graag wilt en ziet ook het grootste deel van de stappen voor je. Nu mag je even afschakelen. Alles laten borrelen en zakken in je onderbewuste. Het helpt je om een obsessie van te maken. Die drive dat je dit moet en zal bereiken.

4. Stippel de route uit en ga in de actie

Van daaruit hielp ik ze de weg te schetsen van nu tot aan december. Welk bedrag sparen we bij elkaar, hoeveel tijd hebben we, met hoeveel personen zijn we, op welke manieren kunnen we bijdragen etc. Iedere dag deden we een stukje en zakten we dieper in de details.

We begonnen met de basis, de gouden spelregels voor #kerstopkaapverdië2022

  • Met elkaar sparen we voor de reiskosten van een persoon, retourticket en verblijf ter waarde van 1000 euro.
  • Per kind betekent dit een bedrag van 333 euro in 11 maanden. Als je dit terugrekent naar maanden en weken, dan kom je gemiddeld op 7,50 per week.
  • Er is een lijst met onderdelen waarmee jij geld kunt genereren.
  • Bas en ik sparen mee door de opbrengst van alle emballage.
  • We betalen uit per week.

Na al deze stappen gingen we van droom naar een gezamenlijk doel. Voor de kinderen is het de droomvakantie op het strand met kerst. Mijn verlangen zit op een heel ander vlak. Ik wil ze laten groeien als mens. Dat doe ik door ze op een speelse manier mee te nemen in bewustwording. Van geld. Van inzet en doorzettingsvermogen. Van eindeloze mogelijkheden en de kracht van samenwerken. Van discipline en uithoudingsvermogen.

Iedere actie is een beloning.

We zijn nu een maand bezig en de drive is hoog. Ze gaan ervoor en hebben er plezier in. Ieder streepje dat ze kunnen zetten voelt als een beloning en een stapje dichterbij die droom.

Het was ook de ultieme kans om de discussies over telefoongebruik en een handje helpen in huis positief om te buigen. Een uur zonder scherm levert meer op dan de andere onderdelen. Al snel merkten ze dat een wasje opvouwen en tafeldekken maar een paar minuten tijd kost.

Op het lijstje hierboven zie je ook de bonus voor behaalde cijfers op school staan. Deze hebben ze zelf aangekaart. Ze leren keihard en vroegen of ze een bonus mochten schrijven voor hoge cijfers. Rete enthousiast word ik daarvan.
Het geeft aan dat ze echt betrokken zijn. Dat ze meedenken en aanvullen vanuit hun eigen invalshoek die niet alleen henzelf ten goede komt maar ook het grotere doel.

Ze probeerden ook om het opruimen van hun kamer toe te voegen maar die staat er bewust niet op. Die voorwaarde is gekoppeld aan het krijgen van zakgeld en gaan we niet dubbel belonen; boefjes!

5. & 6. Reflecteren, aanscherpen en motiveren

Als ouder mag ik ook scherp blijven en bijsturen. Al snel waren er twee dingen die niet helemaal slim (genoeg) ingevuld waren. Ze gingen zichzelf vergelijken met de andere twee zussen. In plaats van elkaar motiveren, schoot dit door naar corrigeren. Al na een week opperde de oudste dat ze in drie dagen het bedrag van de week kon scoren en dan verder niets meer hoefde te doen. Als we de 850 euro behaald hadden dan was het genoeg toch?!

Briljant! Het daagt mij uit om te schakelen. We gingen weer met elkaar om tafel en spraken het volgende af. Kaapverdië kan alleen geboekt worden als ieder kind haar wekelijkse doel haalt. De 850 euro is voor het verblijf van een week; alles wat extra gespaard wordt, levert ze een langer verblijf op.

7. Successen vieren onderweg

Minstens zo belangrijk als het reflecteren, aanscherpen en motiveren is het vieren van successen. Stilstaan bij de inspanning die ze geleverd hebben, visueel maken wat ze hiermee bereikt hebben.

Iedere zondag roep ik ze bij me om het bedrag van die week uit te betalen. Dat betalen doe ik met contant geld. Het geld gaat in een glazen pot en staat altijd in het zicht. Zo blijven ze geïnspireerd en verbonden. Ik heb drie momenten gemarkeerd tot aan december om hen extra te belonen. Dit doe ik in de vorm van iets wat ook weer haakt aan de droom #kerstopkaapverdië2022. Een voorbeeld hiervan is een nieuwe bikini.

Er is nu een maand voorbij en ze zijn echt super gedreven. Het is een gewoonte voor ze om iedere dag een of twee dingen van het lijstje op te pakken. In een maand tijd hebben ze een bedrag van 370,75 euro bij elkaar gespaard. Die 850 euro in totaal lijkt op dit moment veel te makkelijk. Ik kies er bewust voor om het even zo te laten en te zien wat er de komende weken gaat ontstaan. Eind maart gaan we met elkaar om de tafel en krijgen ze hun eerste extra beloning.

Ik heb er alle vertrouwen in dat we eind dit jaar met elkaar op het strand van Kaapverdië zitten. Het omzetdoel ga ik aanpassen en ook dan weet ik dat ze ervoor zullen gaan. Het allermooiste van dit alles is het proces met elkaar. Ik zie een transformatie in hun bewustzijn. We doen het samen vanuit plezier en avontuur.

Speel jouw eigen spel

Voor alle dromen die jij hebt, welke dan ook, zie het als een spel. Een spel staat voor plezier. Voor inzet en de wil om te winnen. Je kunt zo groots en fanatiek spelen als je zelf wilt. Het geeft je de ruimte om te experimenteren, te ontdekken en te ervaren. Wat zou jij ontzettend graag willen? Waar verlang je écht naar? Zie je het niet zitten of heb je geen idee hoe je er een tof concept omheen kunt bouwen? Stuur me een bericht via https://www.margrietvandijk.nl/contact/ of laat hieronder een reactie achter. Ik help je er graag mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga je mee pionieren, eigenzinnig en zonder concessies te doen aan jouw veelzijdigheid?

Scroll naar boven